Dyre Oslo-eiendommer eies fra skatteparadiser

Dyre Oslo-eiendommer eies fra skatteparadiser

Publisert av Webredaktør NØF den 28.01.21.


Flere enn 500 eiendommer på Aker Brygge, Tjuvholmen, Bjørvika og Sørenga eies av selskaper med eierskap i skatteparadiser, viser ny rapport fra or
ganisasjonen Transparency International Norge, som har gransket eierskapet til 4270 eiendommer i disse tre områdene, skriver Dagens Næringsliv (lenke).

I USA og flere europeiske land ropes det varsko om at kriminelle med hjelp av selskaper i skatteparadiser hvert år hvitvasker store beløp gjennom kjøp og salg av fast eiendom. I flere av disse landene er det gjennomført kartlegginger av eiendom som eies fra skatteparadiser. Men hvordan er det i Norge? Det er det ingen som vet.

 – Risikoen for hvitvasking gjennom fast eiendom er fremhevet i de norske trusselvurderingene, men det foreligger ingen kartlegging og analyse som kan belyse om eierskapet til fast eiendom i Norge indikerer innslag av hvitvasking, sier spesialrådgiver Tor Dølvik i Transparency International Norge, som står bak rapporten.

 – Hva tilsier at eiendomsmarkedet i Norge er annerledes enn i storbyer ellers i verden? Er eksempelvis ulovlig opptjent kapital plassert i deler av det lukrative eiendomsmarkedet i Oslo? At valget falt på de fjordnære Oslo-områdene Aker Brygge, Tjuvholmen, Sørenga og Bjørvika var naturlig, ifølge Døvik.

Det er blant de mest attraktive sentrumsområdene i landet, prisene er høye og det har vært stor byggeaktivitet og mange transaksjoner de siste årene.

Du kan lese hele rapporten her (lenke), og sjekk også Transparency International Norges egen artikkel (lenke) om rapporten.