Kraftig forverring for Norge

Kraftig forverring for Norge

Publisert av Webredaktør NØF den 06.09.22. Oppdatert 21.09.22.

Norge scorer vesentlig dårligere enn i 2020, og er nå det 48. verste landet på Financial Secrecy Index, en forverring på hele 23 plasser. Norge er ett av kun 11 land som har forverret sin score med mer enn 20 plasser. Norge er verst i Norden, som vi også var i 2018 og 2015.

Fallet skyldes særlig at register over reelle eiere av selskaper ikke er på plass, syv år etter dette ble vedtatt på Stortinget. Regjeringen lover lansering i 2023, men frister har blitt brutt før – det ble lovet igangsetting også i 2019. Registeret er dessuten vedtatt med store hull. Mens vi venter har antall konsern i Norge fra skatteparadis økt betraktelig.

Flere enn 500 eiendommer på Aker Brygge, Tjuvholmen, Bjørvika og Sørenga eies av selskaper med eierskap i skatteparadiser, viser ny rapport fra organisasjonen Transparency International Norge, som har gransket eierskapet til 4270 eiendommer i disse tre områdene, skrev Dagens Næringsliv i januar 2021 (lenke).

Financial Secrecy Index vurderer også for første gang det som sannsynlig at Norge brukes til å skjule verdier gjennom kunstmarkedet. USA bidrar til mer globalt hemmelighold enn Sveits, Caymanøyene og Bermuda til sammen, og får den dårligste scoren noen sinne registrert på indeksen.

Dette skyldes blant annet mangelen på åpenhet rundt truster, der USA får den dårligste scoren mulig. USA nekter også å delta på internasjonale initiativer for å dele skatteinformasjon med andre land. USAs Finansminister Yellen uttalte i desember 2021 at «USA nok er det beste stedet å skjule og hvitvaske kriminelle verdier».

Sveits og Singapore kommer på andre- og tredjeplass.

Les mer hos Tax Justice Network (lenke)