Norge svikter ofrene for arbeidslivskriminalitet

Norge svikter ofrene for arbeidslivskriminalitet

Publisert av Webredaktør NØF den 01.11.22.

Får du møbler levert gratis hjem? Da er du kanskje del av et system der mennesker utnyttes grovt. Det skriver forfatter av boken «Moderne slaveri i Norge – arbeidslivets skyggeside», journalist Einar Haakaas i et innlegg i Aftenposten.

Du møter dem over alt, ofte uten at du er klar over det. De vasker bilen din. De maler kanskje borettslaget der du bor. Når du får matvarer, hvitevarer og møbler levert gratis hjem på døren, er du kanskje helt ufrivillig del av et system der mennesker utnyttes grovt.

Hvordan er dette mulig i dagens Norge? I arbeidet med boken «Moderne slaveri i Norge – arbeidslivets skyggeside» har jeg møtt mange ofre for grov kriminalitet i arbeidslivet. Mange er utsatt for en utnyttelse som befinner seg i gråsonen opp mot menneskehandel.

Vi nordmenn reagerer sterkt på arbeidsforholdene knyttet til fotball-VM i Qatar. Dette er i tråd med vårt nasjonale selvbilde – de renhårige som lever i et land som jobber i det «godes tjeneste» på verdensbasis. Når slavelignende arbeidsforhold skjer rett utenfor stuedøren vår, velger vi gjerne å se vekk.

Norske myndigheter bør være fullt klar over tilstanden i bunnen av norsk arbeidsliv. Gjennom utallige offentlige rapporter er elendigheten belyst. Likevel er det liten vilje og evne til å stoppe dem som tjener seg rike på å utnytte arbeidskraft i en sårbar situasjon.

I mine møter med ofrene sier de nesten alltid dette: Hvordan er dette mulig i dagens Norge? En oljerik velferdsstat hvor innbyggerne skal være på lykketoppen.

Les hele innlegget hos Aftenposten.